Wysokowydajny smar uniwersalny
Zalety stosowania:
• Wysokowydajny uniwersalny smar stały
• Wysoka zdolność przejmowania nacisków
• Skuteczna ochrona przed zużyciem
• Dobre właściwości ochrony przed korozją
• Daje się przetłaczać w instalacjach do smarowania centralnego
• Test specjalny FZG A/2,76/50, stopie siły niszczącej > 12
Opis
MICROLUBE GB 0 jest specjalnym smarem na bazie oleju mineralnego. Mo e on by poddawany wysokim naciskom, bardzo dobrze ochroni przed zużyciem i korozją i wykazuje właściwości dobrego rozprowadzania i przyczepność oraz odporność na wodę.
Dziedziny zastosowania
MICROLUBE GB 0 został opracowany specjalnie do zastosowań w wysokoobciążonych punktach tarcia i w warunkach tarcia półpłynnego. Jako smar uniwersalny znajduje on zastosowanie zarówno do smarowania pras mimośrodowych (np. pras Müller- Weingarten) jak i do smarowania wysokoobciążonych przekładni czołowych i stożkowych w kojarzeniu materiałów stal/stal (np. nie olejoszczelne silniki przekładniowe), szyny ślizgowe i prowadzące jak też łożyska toczne smarowane w kąpieli.
MICROLUBE GB 0 uzyskuje w teście specjalnym FZG A/2,76/50 stopie siły niszczącej > 12 i właściwą zmian ciężaru < 0,2 mg/kWh.
Wskazówki dot. stosowania
MICROLUBE GB 0 może by nanoszony pędzlem, łopatką, praską smarową albo przez instalacje smarowania centralnego. Smarowanie przekładni w kąpieli olejowej jest możliwe do prędkości obwodowych ok. 3 m/s albo w przypadku mniejszych przekładni poprzez wymuszone smarowanie kroplowe.
Zakres temperatur roboczych
Przy stosowaniu w instalacjach smarowania centralnego i systemach wymuszonego smarowania kroplowego od -20 do 90 °C przekładni w kąpieli od ok. 0 do 100 °C. Warstewka smaru funkcjonuje do ok. -25 °C. Obciążalność termiczna warstewki smaru zależnie od dosmarowywania do ok. 150 °C. Dane dotyczące temperatur roboczych są wartościami orientacyjnymi, które zależą od składu smaru, przewidywanej dziedziny i techniki zastosowania.
Magazynowanie
Magazynowa starannie w suchych pomieszczeniach i zamkniętych oryginalnych opakowaniach. Okres magazynowania ok. 36 miesięcy.